Mi van, vaze?

Dobd fel az éjszakákat!

Dobd fel az éjszakákat!

Látogasd meg a velemvagy.hu oldalt!

Ha kicsit unalmas az együttlét...

Ha kicsit unalmas az együttlét...

A velemvagy.hu cool eszközökkel vár!

Próbáltad már?

Próbáltad már?

Nézz körül a velemvagy.hu oldalon...

Az egyik elmélet szerint a párkapcsolatok alapvetően két szakaszra tagolhatóak. Az első a szenvedély és szerelem időszaka, mikor az irodában napközben úgy érzed, mintha intellektuális képességeid erősen lecsökkentek volna, mivel munkaidőd jelentős részét az teszi ki, hogy rá gondolsz.

 

Hogy milyen volt a tegnap esti randi, és vajon tartogat-e ágyjelenetet a pénteki. Aztán idővel az érzések lecsillapodnak, a szenvedély helyét pedig átveszi a bizalom, kialakul a társszerelem, az a szakasz, amiről az amerikai filmek nem szólnak, mert az már a happy end után következne.

A bűvös hetes szám

Egy másik elmélet alapján a párkapcsolatokat néhány évenkénti periódusokra oszthatjuk. Legtöbbször a bűvös hetes számot hozzák fel – mint kapcsolati karmát. Hiszen régóta tudjuk, hogy ahol a hetes feltűnik, ott mindig történik valami. Már népmesék egyik kedvenc gonosza is a hétfejű sárkány volt, a hét is hét napból áll, a világnak meg hét csodája van. Sokan pedig úgy gondolják, hogy a párkapcsolatok hetedik éve el van átkozva. Persze aki nem hisz a kapcsolati periódusokban, leginkább úgy gondolja, hogy mindez pusztán babona, valósággá pedig akkor válik, ha feszülten figyeled, és rágörcsölsz a különféle évfordulókra. Lehet, hogy nekik van igazuk, de voltaképpen a hetes szám átkára is lehet racionális magyarázatokat találni.

Az első hetes

Az első kritikus időszak a hetedik hónap táján következik be. Ekkorra többnyire már elég információt és értesülést szereztél párodról ahhoz, hogy elkezdjen oszlani a jól ismert lila köd. Kiderülhet, hogy bármekkora is a szerelem, épp elég bosszantó tulajdonsággal bír ahhoz, hogy te ezt a kapcsolatot ne akard folytatni. Úgy érzed, nem éri meg alkalmazkodni hozzá, ti ketten annyira különbözőek vagytok, hogy ez soha nem működne igazán.

A hetedik év

A következő hetes szám már a hetedik évre vonatkozik. Ez az év a kapcsolatok többségében már az első gyermek születése után néhány évvel következik be. A kapcsolatok nagy részében erre az időszakra tehető a felhalmozódott feszültségek kirobbanása.
A gyermek születése ugyanis a kapcsolatok többségében akkor is traumát okozhat, ha nagyon vágytak rá. A párnak szembesülnie kell azzal, hogy ettől kezdve már nem csak ketten vannak, és felelősséggel tartoznak egy harmadik emberért. A legfontosabb változást az jelenti, hogy már nem csak a férfi vagy a női szerepnek kell megfelelni, hanem egy egészen újba, a szülői szerepkörbe is bele kell nőni. Ez pedig sokszor maga után vonja a szexualitás lanyhulását. Alakulnak a kapcsolaton belüli erővonalak, és ez gyakran negatív változásokat hozhat a család életébe. Ebben az időszakban általában a férfiak érzik úgy, hogy még meg van az esély az újrakezdésre. Valaki mással. Így mire a gyermek óvodába megy, a szülők talán már a válóper végén járnak.

A tizennégyes szám

A kétszer hetes év a hosszú együtt töltött idő ellenére újra felveti a válás lehetőségét. A tizennegyedik évre már rengeteg közös kapocs tartja össze a párt, talán pont ezért kezd a férfi és a nő ebben az időszakban kitekintgetni a kapcsolatból. Újra fontossá válhat az egyszemélyes magánélet, az egyéni kihívás. Sok ember ilyenkor talál új barátokat vagy akár partnert. Ám, ha ezen az önmegvalósítás tizennegyedik éven túljutva a pár még mindig együtt tud maradni, nagy valószínűséggel a kapcsolat tényleg örökre szól, a hetes szám szorzatairól pedig meg lehet feledkezni.

ÉS EZEKET

OLVASTAD MÁR?

...