Mi van, vaze?

Dobd fel az éjszakákat!

Dobd fel az éjszakákat!

Látogasd meg a velemvagy.hu oldalt!

Ha kicsit unalmas az együttlét...

Ha kicsit unalmas az együttlét...

A velemvagy.hu cool eszközökkel vár!

Próbáltad már?

Próbáltad már?

Nézz körül a velemvagy.hu oldalon...

Ha szeretnétek kipróbálni, ezekre kell mindenképpen koncentrálnotok, hogy ne menjen fuccsba a kapcsolatotok. Ha szeretnétek kipróbálni, ezekre kell mindenképpen koncentrálnotok, hogy ne menjen fuccsba a kapcsolatotok.

Amikor egy hosszútávú, komoly kapcsolat kissé ellaposodik, vagy már több a rossz, mint a jó benne, sok pár a nyitott kapcsolatban látja a megoldást. Ez ugyanis szabadságot biztosít mindkettejüknek, mégsem kell szakítaniuk. A nyitott kapcsolatban élők megegyeznek bizonyos feltételekben, például hogy szabadon ismerkedhetnek, randizhatnak, lefeküdhetnek másokkal, miközben továbbra is egy pár maradnak szerelemükkel.

Ez azonban sok esetben nemhogy megmenti, hanem még jobban, akár véglegesen is tönkreteszi a kapcsolatot. Közbe léphet például az egyre jobban elmérgesedő féltékenység, vagy az is, hogy a pár egyik fele másba szeret bele.

A szakértők szerint azonban igenis működhet jól egy nyitott kapcsolat, ami jó hatással lehet a szerelmesek életére. Ehhez csak annyi kell, hogy jól csináljuk.

A Rochester Egyetem pszichológusai egy tanulmányukban kifejtették, mi az a három dolog, ami mindenképpen szükséges egy nem monogám kapcsolathoz.

Ezt egy kísérlettel támasztották alá, amelyben 1600, párkapcsolatban lévő embernek tettek fel kérdéseket. A résztvevőket öt különböző csoportba tették az alapján, hogy milyen típusú kapcsolatban élnek, és hol tartanak aktuális párjukkal. Voltak köztük monogám, részben nyitott, és egyoldalúan nyitott kapcsolatban élők is (utóbbi esetében csak az egyik fél szexelhet másokkal, a másik kitart mellette).

Az ő válaszaik alapján a kutatók megállapították, hogy bár nem volt egyetlen kifejezett mód a sikeresen működő nem monogám kapcsolatokhoz, de annak fenntartásához főleg három összetevő járulhat hozzá: a megegyezés, a kommunikáció és a komfortérzet.

Vagyis a nyitott kapcsolatnál kulcsfontosságú, hogy a párok meg tudjanak egyezni a feltételekben, mindent meg tudjanak beszélni egymással, és mindketten kényelmesen érezzék magukat a kapcsolatban.

A pszichológusok szerint azok a párok, akik nyitottan beszéltek a kapcsolatukról, a viselkedésükről, és komfortosan érzik magukat egymás mellett, nagyobb eséllyel maradnak együtt hosszú távon, legyen akár monogám, akár nem monogám a kapcsolatuk.

Az is kiderült, hogy a monogám és a közös megegyezésen alapuló nem monogám kapcsolatok a legegészségesebb és legműködőképesebb mind közül.

A vizsgálat során ugyanis e két csoport tagjainál tapasztalták legkevésbé a magány és a kényelmetlenség érzését, ugyanakkor ők tűntek leginkább elégedettnek a személyes szükségleteikkel, a szexszel és úgy általában a kapcsolatukkal. Ezzel ellentétben a részben nyitott és az egyoldalú nem monogám kapcsolatokban élőknél érzékelték a leginkább a kényelmetlenség, a magány és a pszichés szorongás jeleit. Az egyoldalú nem monogám kapcsolatban élők 60 százaléka be is vallotta, hogy nem érzi jól magát a kapcsolatában.

Ronald Rogge, az egyetem egyik professzora hangsúlyozta, hogy a kommunikáció nagyon hasznos minden pár életében, a nem monogám kapcsolatban élőknél pedig kulcsfontosságú, mivel ha az egyik fél titokban randizik és szexel másokkal, azzal megmérgezheti a saját kapcsolatát. Ilyenkor a féltékenység, az elutasítás, a bizonytalanság, a bizalmatlanság, az elhanyagolás és az árulás érzése teljesen felemésztheti a pár viszonyát.

"A meglévő partneren kívül másokkal folytatott szexuális viszony egyezség, kommunikáció és komfortérzet nélkül megcsalásként vagy árulásként is értelmezhető a másik szemében, ez pedig érthető módon komolyan veszélyeztetheti a kapcsolatot"

Forrás Independent

ÉS EZEKET

OLVASTAD MÁR?

...