Mi van, vaze?

Dobd fel az éjszakákat!

Dobd fel az éjszakákat!

Látogasd meg a velemvagy.hu oldalt!

Ha kicsit unalmas az együttlét...

Ha kicsit unalmas az együttlét...

A velemvagy.hu cool eszközökkel vár!

Próbáltad már?

Próbáltad már?

Nézz körül a velemvagy.hu oldalon...

Mindenki hallott már a szex közbeni fulladásról vagy „ellenőrzött fojtogatásról”, aminek lényege, hogy a fokozott élvezet érdekében időszakosan megfosztjuk az agyat az oxigéntől. Mivel azonban ez a gyakorlat veszélyeket is hordoz magában, nem árt tisztában lenni néhány ténnyel.

 

Agykárosodást és szívleállást okozhat

Ezzel egyből bele is vágunk a közepébe, de nem véletlen az elijesztő alcím. A nyakra gyakorolt erős, hosszantartó nyomás elzárhatja a vér útját az agyba, ami először enyhe szédülést okoz, majd mikor a test azt hiszi, hogy veszélyben van, adrenalint juttat a szervezetbe, amit eufórikus érzés követ.

Ezt az érzést keresik az autoertikus asphyxia, azaz röviden az „AE” rajongói, akik sok esetben szabályosan rászoknak erre a kellemes állapotra. A fojtogatás azonban ájulást is eredményezhet és ha még ezután is szorítják a nyakat, agykárosodás és szívleállás is bekövetkezhet. Évente csak az Egyesült államokban több százan halnak bele ebbe.

Különböző intenzitásai vannak

Egy kis nyakszorítás még nem ártalmas, de az intenzitás szint növekedésével a kockázat is nagyobb. A fulladást nemcsak partnerrel gyakorolják, az úgynevezett „önstimulált fojtogatást” övvel, sállal, kötéllel, fejre húzott zacskóval vagy egyéb eszközzel végzik. 1994-ben a brit konzervatív politikust, Stephen Milligant találták holtan.

Meztelen volt, fején egy műanyag szatyor és nyaka körül egy kábel. Rajta kívül már olyan hírességek halálát is követelte ez a szexuális szokás, mint az INXS énekes, Michael Hutchence vagy a Kill Bill filmek címszereplője, David Carradine. Az egyedül végzett asphyxiát tiltani nem lehet, azonban mindenkinek tudnia kell, hogy veszélyes.

A pornóban másképp történik

A pornó elterjedése sok fétist és sokáig tabunak számító gyakorlatot normalizált, többek között a fojtogatást is. Azonban tudni kell, hogy a filmeken látott jeleneteket minden esetben megbeszélés előzi meg, ahol a szereplők ismertetik a határaikat. Ezért fontos, hogy mielőtt bárkivel kipróbálod, beszéljétek meg előre, fojtogatás soha ne legyen szex közben „meglepetés”.

Ismerd a határaidat

Van, aki szeret domináns lenni a szexben, míg másokat az alárendeltség, a szubmisszív viselkedés izgat fel. A fojtogatás mindkét embertípus vágyait kielégíti, hiszen aki fojtogat, az tartja ellenőrzése alatt a helyzetet, aminek a „sub” szépen alárendelheti magát. Mindkét szereplőnek ismernie kell a határait, hogy azokat partnere ne lépje túl.

Rá lehet szokni

A dopamin olyan neurotranszmitter, aminek következtében boldogságérzet alakul ki az emberben, ezért addiktív lehet. A szexuálpszichológusok szerint senki sem születik úgy, hogy élvezi a fulladást, ez minden esetben úgy alakul ki, hogy az illető kísérletezik vele.

Az ideiglenes oxigénmegvonás által okozott eufória bizonyos esetekben veszélyes szokássá válhat, főleg akkor mikor az illető egyre intenzívebb érzésre vágyik, ezért egyre extrémebb helyzeteket teremt szex vagy önkielégítés közben.

A „safe word” nem mindig működik

A biztonsági szó hasznos, mikor egyéb szadomazo praktikákkal kísérletezel partnereddel, a fojtogatásnál azonban nem működik, mivel itt nem tudsz beszélni. Ebben az esetben kéz- vagy szemmozdulat (pl. három hosszú pislogás) lehet a megfelelő kommunikáció, esetleg egy elérhető közelségben elhelyezett eszköz (pl. duda vagy sípolós játék) aktiválása. 

A legfontosabb – mint minden szexuális tevékenység esetében – az őszinte és folyamatos kommunikáció a partnerek között. Mikor valami újat próbáltok ki, ismerd meg a határaidat és senkinek ne engedd, hogy átlépje őket. 

ÉS EZEKET

OLVASTAD MÁR?

...