Mi van, vaze?

Dobd fel az éjszakákat!

Dobd fel az éjszakákat!

Látogasd meg a velemvagy.hu oldalt!

Ha kicsit unalmas az együttlét...

Ha kicsit unalmas az együttlét...

A velemvagy.hu cool eszközökkel vár!

Próbáltad már?

Próbáltad már?

Nézz körül a velemvagy.hu oldalon...

Talán nincs is olyan ember, akinek az életében ne okozna kínos kérdéseket, pillanatokat az exe.

Vagy azért, mert legszívesebben visszaforgatnánk az idő kerekét és meg nem történtté tennénk egy korábbi kapcsolatunkat, vagy azért, mert az ex (leginkább vitatémaként) az új kapcsolatunkban is folyton napirendre kerül…

 

A volt szerelem mégis sokszor bárdként lebeg a fejünk fölött. Mindenki tud mondani olyan történetet (akár a saját életéből), amikor az ex ismét meghatározó szerephez jutott. Lehet, hogy ez egy rövidtávú újrakezdés volt, vagy akár csak egy-két alkalmi találkozó. Az mindenesetre biztos, hogy az exszel történő szeretkezés még annál is több embert érint, mint amennyire elsőre tippeltünk volna.

Mi a motivációja a szakítás utáni szexnek?

A mostani kutatás célja az volt, hogy jobban megértse, miért fekszenek le az exek olyan sokszor egymással. Ennek érdekében két tanulmányt is készítettek: az első arra volt kíváncsi, hogy a szakítás utáni szex miként hat a felekre, míg a második azt kutatta, mi motiválja az exeket arra, hogy a szakítást követően az ágyban kössenek ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy többségében három tényező áll a háttérben: a felek szeretnék fenntartani a kapcsolatot, körülményektől függetlenül előnyben részesítik az élvezeteket, valamint ambivalens érzelmeket táplálnak a volt partnerük iránt. (Vagyis egyszerre gyűlölik és szeretik, vágynak rá, de tartanak is tőle, stb.)

Mindenki számára veszteséget és hátrányos élethelyzetet jelent a szakítás, valamilyen formában minden félnek megváltozik az élete. Ebből ki lehet jönni jól is, de alapvetően igaz, hogy az önértékelés csökken, miközben az érzelmi stressz nő. A tanulmányok kimutatták, hogy a szakítás a nemi hovatartozás szerint is eltérő motivációjú lehet, és eltérő pszichológiai következményekkel járhat a férfiak és a nők számára.

A szakítást követően a nők kevesebb negatív érzésről számolnak be, mint a férfiak, de ehhez valószínűleg hozzájárul az is, hogy a statisztikák alapján a nők nagyobb arányban kezdeményeznek szakítást. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy ők kevésbé negatívan élik meg az elválást.

Erre rátesz egy lapáttal, hogy a felmérések alapján a nők könnyebben találnak új szexuális partnert, mint a férfiak, így előbbiek kevésbé lesznek csalódottak. Fel is merül a kérdés: ha ilyen sok bánatot okoz a szakítás, akkor miért törekszenek sokan mégis arra, hogy kapcsolatban maradjanak a volt partnerrel, különösen szexuálisan?

Mit jelent ez számokban kifejezve?

A szakítás különféle, változatos érzelmeket vált ki az emberekből és ezek sokszor arra késztetik őket, hogy valamilyen formában újra felélesszék a lángot. Mind a férfiak, mind a nők beszámoltak arról, hogy volt már rá példa: megpróbáltak kapcsolatba lépni az exeikkel szexuálisan. A felmérések alapján sem a nemi hovatartozás, sem az, hogy ki kezdeményezte a szakítást, nem jósolta meg előre, ki fogja kezdeményezni a szexuális együttlétet.

Egy 2012-es felmérés szerint a 17–24 évesek 27%-a számolt be arról, hogy 2 éven belül ismét ágyba bújt az exével. A megkérdezettek 14%-a nyilatkozott úgy, az utolsó alkalmi partnere az exe volt. A főiskolai hallgatók mellett a frissen elvált felnőttek körében még nagyobb ez az arány, közülük 22% nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 4 hónapban ágyba bújtak volt partnerükkel.

Vannak, akik szerint egyenesen jó ötlet szexelni az exszel

Számos magazin, köztük a Health, a Buzzfeed és a Bustle gyakorlatilag ajánlja a „szakítós szexet”, azzal a címszóval, hogy ez egy romantikus és ésszerű döntés a két volt partner részéről. Arról azonban már nem szól a fáma, hogy nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szakítás utáni szex miként befolyásolja az egyének magánéletét, pl. a továbblépés szempontjából.

Ellenben arról tudunk, hogy a szakítás utáni 2 hétben a pszichés szomorúság az egekbe szökik. 4-6 hét elteltével fokozatosan pedig csökken. Éppen ezért, ha valakinek ebben a korai időszakban van része az együttlétben, úgy rá sokkal inkább negatívan fog hatni a szeretkezés.

Egy 2018-as felmérés ugyanakkor megállapította, hogy azok, akik ebben az időszakban ágyba bújtak az exükkel, nem léptek túl lassabban, vagy éppen gyorsabban a szakításon. A szex nem befolyásolta negatívan a közérzetüket. Kiemelték viszont azt is, hogy rosszul sülhet el a dolog akkor, ha még mindig vannak megoldatlan érzelmek az ex iránt. Ebben az esetben a másik, kialakulóban levő kapcsolatra is hátrányosan hathat a „visszalépés”.

Ezen kívül megállapították azt is, hogy nagyon sokan azok közül, akik az exükkel bújnak ágyba, egyfajta „biztos játékra” hajtanak. A céljuk az, hogy legyen valaki, akihez fordulhatnak. Megtartják az exet amolyan második társnak, aki érzelmileg és szexuálisan is elérhető, ha úgy hozza az élet.

Ezt támasztott alá egy 2015-ös felmérés is, eszerint a férfiak és a nők is hajlamosak visszamenni az exhez. Akár akkor is, ha már elkötelezték magukat az új partnerük mellett. Számos oka lehet ennek a magatartásnak, de gyakori, hogy a felek bizonytalanok abban, tényleg vágynak-e egy komoly kapcsolatra. Ekkor az exszel való szexszel próbálják kezelni saját bizonytalanságukat.

Szánalom szex kontra pármegtartási stratégiák

Ami a tanulmányokat illeti, megtudtuk, hogy a férfiak sokkal fogékonyabbak voltak a szakítás utáni szexre, mint a nők. Ezzel párhuzamosan fényt derült arra is, hogy a férfiak előnyben részesítik az olyan szexuális tevékenységeket, amik a pármegtartásra irányulnak, és amelyre általában nem fordítanának akkora hangsúlyt (külön kiemelve itt az orális kényeztetést).

Úgy tűnhet, hogy a nők jobban járnak a szakítós szexszel. Egy 2013-as felmérésből viszont tudjuk, hogy a nők sokszor azért mennek bele az egyszeri szexuális találkozóba, mert sajnálják a férfit.

Márpedig kis esély van arra, hogy a sajnálkozásból született együttlét élvezetes lesz számukra. Főleg annak fényében, amit a második tanulmányból tudunk meg. Abból ugyanis bebizonyosodott, hogy a férfiak inkább a mának élnek. Nagyobb arányban mentek bele az együttlétbe pusztán azért, hogy hódolhassanak a pillanatnyi örömszerzésnek.

Összegzésként a kutatók elmondták, hogy a férfiak és a nők is komoly pszichés szorongást élnek meg a szakítás során. Mindkét nem azt érezheti, hogy a szakítás utáni szex módja lehet a kapcsolat újjáélesztésének. Ám a legtöbbször kiderül, hogy ezek az érzelmek nem nyernek megerősítést és a szakítás utáni szex sokszor nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. Főleg nem ott, ahol még aktívan működnek az érzelmek, illetve azok egyoldalúak, viszonzatlanok.

 

Bien

ÉS EZEKET

OLVASTAD MÁR?

...